Tracte discriminatori cap a l’alumnat del nou Institut Escola

Les Associacions de Famílies de l’Alumnat AFA de les escoles Santiga i Els Aigüerols denuncien una discriminació i un tracte diferent de Serveis Territorials del Vallès Occidental cap a l’alumnat en el moment d’escollir centre de Secundària.

El curs 2021-2022, la Generalitat de Catalunya crea un nou Institut Escola amb la fusió de dues actuals escoles Els Aigüerols i Santiga. El centre es posarà en marxa amb dues línies de primer d’ESO que s’ubicaran a l’actual edifici del Santiga. La previsió de l’administració autonòmica és que el curs 2022-2023 ja es disposi de l’ampliació de les instal·lacions i l’actual alumnat d’Els Aigüerols passi a ocupar les aules actuals del Santiga completant la fusió dels dos centres. El projecte educatiu i el professorat de Secundària són dos temes que s’estan treballant però no estan tancats i les obres necessàries tampoc tenen data d’inici.

La Generalitat va anunciar la seva decisió de començar la fusió per al primer de l’ESO el mes de gener de 2021 i el 9 de març va explicar els criteris per a la preinscripció, vuit dies abans de l’inici d’aquest tràmit. La sorpresa ha estat que l’actual alumnat de les escoles que convergeixen en el nou Institut Escola no tenen les mateixes condicions. L’alumnat de l’Escola Els Aigüerols manté l’adscripció als dos instituts públics de la ciutat, en canvi l’alumnat de l’Escola Santiga no i davant d’aquesta situació la comunitat educativa de l’Escola Santiga demana mantenir les adscripcions a tots els instituts públics de la ciutat. Entenem que en tractar-se d’un mateix projecte de fusió les condicions haurien de ser igualitàries per als dos centres. A més es dona la circumstància que per aquest període de preinscripció som l’única escola pública del municipi que només pot escollir mantenir-se en el centre actual per fer Secundària Obligatòria. I també que en l’oferta educativa publicada a la web de la Generalitat es comptabilitza l’alumnat dels dos centres implicats en el nou Institut Escola Santiga (nom provisional fins que la comunitat educativa esculli democràticament un nom definiu).

L’AFA de l’Escola Santiga ha demanat la intervenció de l’Ajuntament davant de Serveis Territorials per tal d’aclarir i revertir aquestes condicions. Ens consten les seves accions al respecte i agraïm la reunió que ha mantingut amb les famílies implicades, però la decisió és de la Generalitat i, amb el període d’inscripcions ja obert NO s’ha donat solució provocant la indefensió d’aquells alumnes de l’Escola Santiga que vulguin canviar de centre a Secundària.

Un projecte de fusió de dues escoles en Institut Escola que no comença bé. Així no es fan les coses.