Les famílies d’Els Aigüerols, a la marxa per l’educació.

Unes quinze persones van participar a la primera etapa de la primera marxa per l’educació pública que es va celebrar dissabte 24 d’agost de Ribes de Freser (municipi on la consellera d’Ensenyament te la seva segona residència) a Ripoll.

Molt a prop de la casa de Irene Rigau una representant de les families d’Els Aigüerols, va explicar els participants la situació de l’escola i va fer lectura d’un manifest per a la continuïtat de l’escola i defensant la necessitat del centre.

MANIFEST ESCOLA ELS AIGÜEROLS SANTA PERPÈTUA DE MOGODA

L’Escola Els Aigüerols va iniciar la seva activitat docent el curs 2009-2010 i actualment compta amb 180 alumnes i 11 mestres, repartits entre P3 i primer de primària. El centre ocupa temporalment l’edifici de Serveis Educatius de propietat municipal. Durant el mes de juliol de 2010 es va adjudicar les obres de construcció de l’edifici a Construcciones Torca SA, però no es van iniciar.

L’Escola Els Aigüerols està projectada en els antics terrenys del camp de futbol de Santa Perpètua situats a l’avinguda de Santiga. L’edifici on està situada actualment l’escola no compta amb moltes de les instal·lacions que altres escoles tenen, com per exemple cuina, menjador (els alumnes dinen a les seves mateixes aules) gimnàs, biblioteca, …

En data 15 de juny de 2012, la Consellera Irene Rigau va comunicar per escrit que les obres s’iniciarien durant el segon semestre del 2012. Tenim el document oficial signat per la Sra. Irene Rigau comprometent-se a construir l’edifici, document que també va ser publicat al DOGC. Les obres mai van començar.

El passat dia 14 de febrer de 2013 el departament d’Ensenyament va comunicar a la direcció de l’escola la seva decisió de no construir l’edifici i no deixar matricular cap altre infant a partir del curs 2014-2015. Segons indica el departament d’Ensenyament, els actuals alumnes més el que es matriculin per al curs 2013-2014 continuaran a l’edifici provisional actual, fins que finalitzin primària, al·legant baixa demografia.

El 14 de març de 2013 el Parlament de Catalunya va aprovar una moció per unanimitat de tots els grups, inclòs CIU, per la qual s’insta al Govern de la Generalitat a “reconsiderar el tancament de l’escola Els Aigüerols de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) i a negociar amb l’Ajuntament de la localitat la concreció del compliment del compromís de la Conselleria en quant a la construcció d’una nova escola o, en el seu defecte, l’alternativa que es proposi assegurant el manteniment del projecte educatiu del centre, d’acord amb l’Ajuntament i la resta de la comunitat educativa”.

El dimecres 10 d’abril de 2013, en reunió mantinguda al Parlament de Catalunya amb la portaveu del grup parlamentari de CIU a la comissió d’Ensenyament, Ramona Barrufet, aquesta va confirmar als representants de l’AMPA que “el projecte educatiu de l’escola ELS AIGÜEROLS continua” i que la construcció de l’edifici és “una prioritat”. Barrufet va confirmar que les preinscripcions per als propers cursos escolars estaran obertes, negant que el centre es tanqui progressivament a partir del curs 2014-2015. Al respecte de la construcció de l’edifici de l’escola, la portaveu de CIU a la comissió d’ensenyament va expressar que: “en quan estigui resolt el problema dels pressupostos de 2013 mirarem quan es pot començar a construir”. Barrufet va indicar que si encara no s’havia construït l’escola era per una qüestió “únicament econòmica”.

El 31 de juliol de 2013, en reunió mantinguda a les oficines del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, expressa a l’Ajuntament i l’AMPA d’Els Aigüerols la seva intenció de no construir l’edifici de l’escola i no deixar matricular cap altre infant a partir del curs 2014-2015, tornant a al·legar baixa demografia i la situació econòmica actual.

Per al proper curs escolar 2013-2014 hi ha 22 germans d’alumnes, sense comptar els infants que per zona els hi pertoquen aquest centre. Per al curs 2014-2015, any que Ensenyament ha anunciat que no obrirà cap línia de P3, hi haurà pendents d’escolarització un total de 23 germans d’alumnes. Per al següent curs escolar, 2015-2016, 18 famílies que ja tenen almenys un fill al centre, es quedaran sense poder inscriure els seus altres fills a l’escola.

L’AMPA d’Els Aigüerols no comparteix els arguments d’Ensenyament perquè a Santa Perpètua és necessària la cinquena escola pública. L’escola Els Aigüerols té garantida la seva continuïtat només amb els germans dels actuals alumnes del centre . A més a més, Els Aigüerols ha estat els darrers anys el centre amb més demanda en primera opció al nostre municipi.

La decisió de la Conselleria és totalment contrària als interessos de l’escola pública i injusta, tant amb les famílies que han confiat en el projecte educatiu d’Els Aigüerols, com amb el municipi de Santa Perpètua de Mogoda, que necessita aquesta escola. A més, la decisió de la Consellera no té en compte dades importantíssimes com que el curs 2014-2015 hi ha una vintena de germans d’alumnes que no podran accedir a l’escola dels seus familiars i priva altres ciutadans de la possibilitat de matricular-se a un centre diferent.

Volem denunciar la manca total i absoluta de sensibilitat i la prepotència de la Consellera en el tractament d’un tema tant important com és l’educació dels nens i nenes, que són el futur d’aquest país. Les famílies de l’escola Els Aigüerols ens sentim estafades per l’administració autonòmica que, durant gairebé cinc anys, ha mentit i despreciat a les famílies d’Els Aigüerols i al municipi de Santa Perpètua, amb falses expectatives. No podem permetre augment de ràtios ni massificació a les escoles en detriment de l’educació dels nostres infants. S’ha de preveure el futur i planificar amb antelació. En EDUCACIÓ no val la improvització.

Les famílies d’Els Aigüerols no defallirem i continuarem defensant la necessitat de la cinquena escola pública a Santa Perpètua i el més que consolidat projecte educatiu d’Els Aigüerols. Tanmateix denunciarem allà on calgui la manca d’interès i preocupació de la titular d’Ensenyament per allò que gestiona, l’educació pública.

Els Aigüerols és una escola necessària i no té data de caducitat.

Des de l’AMPA volem agraïr la implicació de les families i les nombroses mostres de suport rebudes, per la població de Santa Perpètua i per altres tantes persones.

Volem encoretjar-vos a seguir en aquesta linia i a participar actívament en els diferents actes que anem organitzant per a exigir el compliment de l’acord Parlamentari el 14 de març.

Si som forts podem aconseguir grans coses.

Bona festa major!